BUSTUL LUI OCTAVIAN MOȘESCU, DEZVELIT LA RÂMNICU SĂRAT

Un eveniment cultural de excepție, care a reunit oameni de cultură, autorități locale, profesori și elevi, a avut loc  la Râmnicu Sărat. În parcul din piațeta Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” a fost dezvelit bustul marelui om de cultură, Octavian Moșescu. Evenimentul a debutat  în sala de spectacole a Centrului Cultural, unde a avut loc o prezentare a vieții și activității culturale a fostului colecționar de artă.  Inițiativa aparține Asociației Culturale ,,Octavian Moșescu,, în colaborare cu Primăria municipiului Râmnicu Sărat și Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu”.  Proiectul este un deziderat al regretatului Alexandru Măciucă, nepotul lui Octavian Moșescu, care și-a dorit ca la împlinirea a 130 de ani de la nașterea omului de cultură, să realizeze bustul acestuia.

La eveniment au fost prezenți și membrii fondatori ai publicației ,,Foaia Râmnicului”, periodic readus în atenția publicului, anul trecut, de Asociația Culturală ,,Octavian Moșescu”, în semn de profund omagiu adus omului de cultură.

Autoritățile locale din Râmnicu Sărat sunt convinse că o comunitate are datoria de a-și omagia înaintașii.

Octavian Moşescu s-a născut la data de 23 mai 1894, în comuna Tâmboeşti, fostul județ Râmnicu Sărat. Mare iubitor și colectionar de artă, avocat si publicist, a fost primar al orașului Balcic între 1931-1932 și 1938-1940, astăzi, teritoriul aparținând Bulgariei, oraș cu viață culturală extrem de bogată în prima jumătate a secolului XX. În perioada 1912 – 1982, Octavian Moșescu a contribuit la dezvoltarea vieții culturale râmnicene și a realizat donații importante către Muzeu.  În luna mai a anului 2020, Muzeul Municipal a preluat oficial numele colectionarului de artă. Regretatul muzeograf Alexandru Măciucă, nepotul lui Octavian Moșescu, la împlinirea a 126 de ani de la nașterea bunicului său, a vrut să ofere un cadou întregii familii prin reușita obținerii, după o trudă îndelungată, a denumirii de ,,Octavian Moșescu” pentru Muzeul din Râmnicu Sărat.

Related posts